Krohnjuvel
Ta hand om ditt smycke

A och O i smyckesvård är ett bra rengöringsmedel. Vi ger dig skötselråden som gör att dina smycken håller sig snygga längre.

Vi älskar smycken lika mycket som du och med våra tips på rätt smyckesvård kan du glädjas av dem länge.

Guld och silver är mjuka metaller som kräver aktsam behandling. Slitage på utsatta ställen är ofrånkomligt därför rekommenderar vi att du lämnar in dina smycken till oss helst en gång per år. Ta alltid av dig dina smycken när du duschar, diskar, sover, sportar och i andra situationer där de riskerar att skadas. När du inte använder dem mår de bäst av att förvaras I ett smyckeskrin.

Pärlor

Pärlor ska du använda ofta, det blir de vackrare av. Däremot är de mycket känsliga för ovarsam hantering. Pärlans ytskikt kan skadas vid hastiga temperaturväxlingar som till exempel stark hetta, kyla och kemikalier. Ta alltid av dig dina pärlor innan sol och bad, bastubad och besök hos frisören och låt parfym och hårspray torka innan du sätter på dem.

Pärlor tar åt sig värme från din hud, lägg dem därför aldrig på en kall yta när du tar av dig dem. Pärlor mår bäst om de förvaras separat, använd etuiet du fick vid köpet, eller en påse i skinn eller tyg. De ska inte ligga på vadd eller bomull. Även pärlor mår bra av att lämnas in på översyn en gång per år.

Silver

Med tiden kan silversmycken oxidera. Det åtgärdar du enkelt genom att putsa dem emellanåt. Bäst resultat får du med ett putsmedel för silver som du hittar i vår butik. Idag är många detaljer i modesmycken svartoxiderade. Oxideringen kan med tiden slitas bort. Då kan vår guldsmed göra om ytbehandlingen så att de blir som nya igen.

Diamanter

Även om diamanter är naturens hårdaste material kan man inte behandla dem hur som helst. De är inte oförstörbara. Dessutom kan de skada och repa andra smycken, så förvara dina diamantsmycken separat. Rengör dina diamanter regelbundet så behåller de sin fulla lyster. Diamanten är för evigt men fattningen kan slitas. Låt därför  vår guldsmed kontrollera infattningarna regelbundet, helst en gång per år.

Matsilver

Matsilver ska användas ofta, det är bästa sättet att hålla det vackert. När du använt dina silverbestick kan du diska dem i maskin, men tänk på att ställa dem med lite mellanrum och inte blanda med rostfritt i samma fack. Efter disken ska du handtorka besticken direkt, på så sätt slipper du fläckar. Förvara dem i en bestickslinda eller schatull mellan måltiderna så att de inte repar varandra. Undvik därför att knyta samman med gummiband, det kan även ge missfärgningar. Om du ändå väljer att inte använda dina silverbestick så ofta så kan du putsa upp dem med lite silverputsmedel, då blir de skinande blanka.

Har du några frågor eller funderingar?

Tveka inte att kontakta oss!